Onderhoud Sjamanendrum

Het geluid van de shamanic drum en de invloeden van het weer?

Te droog, dan is het geluid te hoog.
Als jou sjamanendrum te hoog klinkt en te strak aanvoelt, kun je je handen onder water houden en het water op de trommel wrijven. Het water trekt in het vel en het geluid wordt binnen enkele minuten dieper en zachter. Als de vochtigheid te hoog is kan men de drum beter niet in de openlucht bewaren maar luchtdicht in een zak of bij een vochtopnemer.

Als je hem wilt ophangen en/of gebruiken, zal je de drum moeten behandelen als je eigen huid en slijmvliezen.  Dus door optimale vochtigheid in de ruimte door b.v. planten, luchtbevochtiger, of waterbakken te plaatsen. Wees voorzichtig in de winter, de lucht buiten is vaak nog droger dan binnen, dus ventileren heeft geen zin. De drum is een goede graadmeter voor hoe het met je eigenhuid en slijmvliezen gaat. Als het te droog is, heb je meer te maken met bacteriën en virussen, want die houden van dit type klimaat. De ruimte moet altijd een luchtvochtigheid hebben tussen de 40 en 60%.

Te slap, dan is het geluid te zacht.
Als je trommel een te laag of zelfs geen geluid heeft en slap aanvoel, houd deze dan bij een warmtebron, verwarming, vuur e.d. Een sjamanendrum met echte dierenhuid, kun je op 30-40 cm dicht bij het vuur houden.
Maar pas op; test het keer op keer en laat het nooit met rust – dan kunt je problemen snel en een goed resultaat behalen. Blijft je ver weg van de warmtebron zoals van het vuur, kan er niets gebeuren. Wees niet verbaasd als je een nauwelijks hoorbare sjamanendrum dicht bij het vuur houdt, deze in het begin nog slapper kan worden, blijf erbij en al snel zal je merken dat de toon hoger wordt en het vel strakker aanvoelt. Hoe dikker een huid, hoe robuuster deze is. Een koeienhuid is bijna onverwoestbaar. Je moet voorzichtig zijn met dunne huiden en vuur, ze kunnen ook scheuren als het drogen te snel gaat. Sjamanendrums zijn meestal van natuurlijk vel en zijn gevoelig en dienen met liefde en respect behandelt te worden

Vegan drums
Als u een kunststof drum heeft blijf dan uit de buurt van vuur en vel zonlicht. Kunststof is gemaakt van ruwe olie/plastic en krimpt bij blootstelling aan hitte. Dit soort schade is bijna niet te herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *